Blog

Auto’s de Baas – Uniek samenwerkingsverband in de Automotive sector

Autos de Baas ThunderMinds
Nieuws

Auto’s de Baas – Uniek samenwerkingsverband in de Automotive sector

BOVAG, RAI Aftermarket, grossiers, opleiders en vakmedia lanceren “Auto’s de Baas” Uniek samenwerkingsverband helpt bij toegang tot technische informatie. Sleutelen aan moderne auto’s wordt door steeds meer autobedrijven als een probleem ervaren. Uit recent onderzoek blijkt dat er nog veel onbekend is. Maar er kan veel meer dan ondernemers en technici denken. Er is volop hulp en advies beschikbaar. Om dat besef te vergroten en ondernemers en autotechnici hierbij te helpen, hebben diverse organisaties uit de branche op initiatief van BOVAG de handen ineengeslagen onder de noemer “Auto’s de Baas”. Het eerste concrete resultaat is een site waar autobedrijven op weg worden geholpen.

Het projectmanagement door ThunderMinds
December 2016 kreeg ThunderMinds het verzoek vanuit Directie BOVAG of wij voor de grootste afdeling van BOVAG met 3.300 leden een onderzoek wilden doen naar de praktische inzetbaarheid van een specifieke universele diagnoseoplossing, EuroDFT. Langzaam werd het project groter en groter met een aantal deelprojecten. ThunderMinds wist uit te vinden dat er in de hele Nederlandse aftermarket ruim 350 miljoen Euro aan niet facturabele marge weglekt. Een astronomisch bedrag, wat tot dan toe nooit boven water was gehaald. Een mooi project met een HR-component (vinden, binden en boeien technisch personeel), een technisch component en een zwaar bedrijfskundig component. En het bleek dat de problematiek zo groot was, dat het alleen sectorbreed kon worden opgelost door samen te werken. Wat er nu is gerealiseerd qua samenwerking tussen concurrenten is uniek in de sector te noemen.

Bewustwording
Of het nu gaat om een merkonafhankelijk autobedrijf, een schadeherstelbedrijf of een merkdealer die aan een vreemd merk wil sleutelen: bij de huidige generatie auto’s heb je toegang nodig tot de nieuwste technische informatie, voertuigdata en software-updates. Dankzij wet- en regelgeving moeten fabrikanten die ook beschikbaar stellen. Het ontbreekt nu echter nog vaak aan het besef dat dat kan. Laat staan dat men weet hoe zich die toegang te verschaffen. Daarnaast bestaat er de nodige spraakverwarring op dit gebied. Pass Thru, digitale service boekjes, kalibreren, inleren en remote diagnose: het loopt allemaal door elkaar. Daarom hebben BOVAG, de grossiers Alliance Automotive, Fource en GroupAuto, (verenigd in RAI Aftermarket), de opleiders AutoNiveau en GMTO, en de vakmedia Aftersales Magazine, AMT en Automotive op initiatief van BOVAG de handen ineengeslagen. Het initiatief ‘Auto’s de Baas’ moet een eind maken aan de spraakverwarring, de bewustwording vergroten dat er al meer kan dan menigeen denkt en bedrijven helpen om keuzes te maken. ‘Auto’s de Baas’ helpt bedrijven op weg en laat zien welke opties er zijn om met de juiste training, ondersteuning en apparatuur moderne auto’s de baas te blijven. Zo kunnen deze bedrijven hun toekomstkansen vergroten. Stichting OOMT ondersteunt Auto’s de Baas waar het gaat om het bredere perspectief om werkgevers en medewerkers bewust te maken van toekomstige ontwikkelingen.

 

Website
Het eerste concrete resultaat is de website www.autosdebaas.nl. Die moet ondernemers helpen bij de vraag welke oplossing voor toegang tot technische data het beste bij een bepaald bedrijf past, waar die oplossing te vinden is en hoe je die kunt invoeren. Ook geeft de site tips voor slimme samenwerking. Je hoeft immers niet alles zelf te kunnen of zelf te doen. De website wordt de komende tijd verder uitgebouwd met relevante inhoud, onder meer afkomstig van branchespecialisten, opleiders en vakmedia.

Filmpjes
Bekijk deze filmpjes om meer te weten te komen over Auto’s de Baas.