Blog

De biologische functie van burn-out

Burnout
Blog

De biologische functie van burn-out

Sinds Covid-19 is burn-out aan de orde van de dag. Bijna 20% van de Nederlanders ervaart burn-out achtige klachten. Maar, misschien behoor jij wel tot de 80% die echt nergens last van heeft. Het is bijna vakantietijd, dus alle tijd om je op te laden voor een lekker stressvol vervolg van je carrière. Of toch niet?

Zolang mensen en professionals burn-outs denken te kunnen bestrijden op psychologische gronden en dus in het gevolg (handeling en gedrag) gaat het niet opgelost worden. De enige manier om een burn-out structureel op te lossen, is door te begrijpen dat een burn-out een biologische functie heeft.

Een burn-out is een expliciete en bewuste keuze van je onderbewustzijn die het brein en lichaam in permanente staat van vechten en vluchten zet, omdat je dingen moet doen die je onderbewustzijn niet wil doen.

Dit breindeel ziet dat als gevaar en wil uit die situatie ontsnappen, echter laat je intelligentie dat niet toe. Het interne brein conflict ontstaat omdat je ratio/intelligentie zich er mee bemoeit en een intelligente verklaring zoekt om te blijven voldoen aan de maatschappelijke eis tegen het onderbewuste gevoel in.

Dat interne conflict zorgt voor bijnier uitputting door overmatige aanmaak van onder andere het stresshormoon Cortisol. Het resultaat is: oververmoeid, geen focus, niet slapen, uitermate vermoeid wakker worden als je wel slaapt, vergeetachtig, kribbig en narrig om de kleinste dingen, geen zin in werk, seks, ontspanning en soms in het leven. Een burn-out los je alleen op door de oorzaak te begrijpen en te accepteren.

  1. Blijf er tot in je diepste vezels van overtuigd dat je alles naar je hand kunt zetten in een tijd waar alles lijkt te kunnen.
  2. Sta altijd ‘aan’. Zorg ervoor dat je niets mist.
  3. Neem vooral geen tijd om de prikkels van overdag rustig te verwerken.
  4. Slapen is voor vreselijk slap aangedraaide zeur-types. Gewoon sterke koffie erin en niet zeuren.
  5. Neem je telefoon mee naar bed, het toilet en als ‘ie waterdicht is mee ook onder de douche. Jouw brein kan dat aan!
  6. Check alles. Continue. Check, check, dubbelcheck. Je werk, je gevoel, je partner, je sales dashboard, wat er maar te controleren valt. Hou je brein continue actief en put je zenuwstelsel uit tot het niveau dat het geen prikkel meer verdragen kunt. Je kunt nu rustig instorten.
  7. Ga niet voor een stabiele relatie, waarin je eerlijke feedback krijgt over je gedrag en een veilige plek hebt om je te ontwikkelen als mens. Kies ervoor om lekker bank te hangen. Zie het leven als één groot avontuur.
  8. Kies voortdurend voor lekker boven geluk. De korte boven de lange termijn. Je bent je brein volgens de wetenschap. Je kan er niks aan doen dat je een matig doorontwikkelde mensaap bent, die de hele dag opzoek is naar nieuwe dopamine shots.
  9. Maak géén keuzes. Want stel je voor dat je iets kiest en het zou niet lukken.
  10. Ga negatieve gevoelens structureel uit de weg. Jij bent immers volledig in balans. Voor zover je toch iets vervelends ervaart: projecteer dat lekker op vrienden of collega’s.

Fijne vakantie!

PS: Als je denkt dat je baan één van de oorzaken is helpen wij je graag!