Blog

ThunderMinds spreker bij meetup over werken & ondernemen

665e30b9-b389-4a6f-9318-6a3835435ee3
Nieuws

ThunderMinds spreker bij meetup over werken & ondernemen

Werkgeluk kun je creëren
Hoe vind ik, bind ik, boei ik en behoud ik nieuw talent? Een hot topic in deze tijden waarbij talentvol personeel de banen voor het uitzoeken heeft. Waardevolle werknemers vinden is nog niet zo moeilijk, maar hoe behoudt je ze voor jouw onderneming? Dit was 5 februari 2020 het onderwerp van de Meetup over Werken & Ondernemen bij Kunstmin in het Energiehuis in Dordrecht.

Met recruiter Jasper Steffens, eigenaar van innovatie-adviesbureau ThunderMinds, gingen we op zoek naar antwoorden. En dat onder leiding van stralende voorzitter Lexter Woodley.

   

Het was een topavond, met waardevolle tips en veel interactie en dialoog. Behalve Stadsondernemer in Dordrecht, is organisator Anasha HR-adviseur en initiatiefnemer van All-Connected, een actief netwerk van ondernemers in de Drechtsteden. Anasha ervaart zelf in de praktijk en hoort dit ook van andere ondernemers, hoe moeilijk het soms is om een duurzame goede match te maken tussen werkgever en werknemer. ‘Weg met de Headhunter’, was de eerste concrete binnenkomer.

Werk- & Merkgeluk
Jasper Steffens vertelt over zijn ervaringen, veel voorbeelden uit de praktijk, pleit voor lokale samenwerking en doen waar je goed in bent en gelukkig van wordt. Als mens zul je groeien, maar ook het team waar je deel van uitmaakt. Het goede nieuws hierbij: Werkgeluk kun je creëren. En dan is het natuurlijk helemaal te gek dat er een Winkel voor Werkgeluk blijkt te bestaan, gewoon in Dordrecht, en dat de gastvrije eigenaresse ervan aanwezig is. Nieuwsgierig? Iedereen is van harte welkom om op woensdagochtend bij haar langs te komen.

Waarom?
Ook Marcel Bos, een van de auteurs van het boek ‘Why of everything’, zit in de zaal. Dit boek ontrafelt de geheimen van het brein. Het lijkt simpel en klinkt logisch: doen waar je goed in bent, uitgaan van competenties en talenten. Why doet niet iedereen dat dan? ‘Daar is zelfinzicht voor nodig en kennis van hoe het brein werkt. Als je dat hebt, kun je mensen maar ook bedrijven laten groeien. En je zult zien dat de saamhorigheid in een team toeneemt en het ziekteverzuim afneemt.’

Oplossingen

  

Jasper Steffens: “Los een groot deel van de problematiek van het vinden, binden en boeien van personeel op door in de regio intensief te samenwerken, zelfbeschikking bij het personeel te faciliteren en door te bouwen aan sterke merken. Bedenk speerpunten die je snel met elkaar kunt realiseren door krachten te bundelen en extra expertise die ontbreekt toe te voegen. Bijvoorbeeld: er is een tekort aan automonteurs. Kijk breder: een ploeg slimme technici kun je zowel inzetten bij autobedrijven als voor diagnose van andere technische apparatuur. Dat maakt technisch werk afwisselend en nóg uitdagender. Je kunt iets dergelijks opzetten vanuit een coöperatie-model. De huidige markt vraagt om een dergelijke frisse aanpak van de uitdagingen waar we voor staan met elkaar”.