Blog

Het gebruik van #OpenToWork; weg ermee!

NO OpenToWork_ThunderMinds
Blog

Het gebruik van #OpenToWork; weg ermee!

De feature LinkedIn OpenToWork gaat je niet helpen een baan te vinden. In deze blog proberen wij uit te leggen waarom je ‘de groene rand’ om jouw profielfoto beter niet kunt gebruiken als je een baan zoekt. Het uitgangspunt van LinkedIn is natuurlijk nobel. Jou zoveel mogelijk tools ter beschikking stellen voor je positionering in een complexe arbeidsmarkt. Maar de groene rand werkt tegen je en daarmee bereik je eigenlijk het tegengestelde van wat je zou willen; het snel vinden van een andere baan. Dat zullen wij hier proberen uit te leggen.

Meer en meer baanzoekenden plaatsten de OpenToWork rand om hun profielfoto. Die rand rond je foto geeft je in een markt met meer aanbod dan vraag geen enkel ‘concurrentievoordeel’. Sterker het maakt jou tot een commodity. Universeel en uitwisselbaar. Het laatste wat je zou willen bereiken is er uitzien als ieder ander. Door het fotoframe te plaatsen positioneer je jezelf eigenlijk als ‘ik ben zoals iedereen’. Bedrijven zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Omdat jouw positionering is dat je werk nodig hebt, ga je voorbij aan waarom bedrijven JOU nodig hebben.

Het vinden van een baan gaat namelijk helemaal niet over jou. Het vinden van werk gaat over het bedrijf. En waarom zij jou moeten inhuren om de onderneming te helpen met het creëren van waarde en marge-contributie. Jij moet de oplossing zijn voor de uitdagingen van het bedrijf in een competitieve markt.

Met het plaatsen van de OpenToWork rond je profielfoto slinger je onbewust het bericht de markt in dat je méér om jezelf geeft dan om je te verbinden aan een onderneming, dat je ten einde raad bent om werk te vinden en dat je beschikbaar bent. Te beschikbaar.

Bedrijven willen wat ze niet kunnen krijgen. Schaarste is attractiever.

Werkgevers zijn zoals dat meisje op de middelbare school die niet met je wilde praten. Als je dan ineens 150 kilometer verderop woont, je inmiddels een vriendinnetje hebt stuurt ze je ineens een berichtje. Verplaats je zelf eens in de positie van de HR-functionaris. Denk jij dat als zij CV’s doornemen zij jouw LinkedIn profiel controleren op de OpenToWork rand rond je profielfoto? Jouw merk is uniek. Vergroot dat uit.

Je LinkedIn headline
Laten we eens beginnen met wat je niet moet doen. Miljoenen baanzoekers zetten in hun headline iets wat totaal hun kansen verziekt; Seeking for new opportunities! Als je de combinatie van OpenToWork en Seeking for new opportunities in je headline hebt; pas het onmiddellijk aan! LinkedIn is immers een zoekprogramma voor recruiters. En je headline is DE positionering van jouw merk. Maar dan moet je wel communiceren met het gebruik van de key-zoekwoorden waar je op gevonden zou willen worden. Waar ben je nou van? De marktsegmenten waar je zou willen werken, of het soort bedrijven waar jij punten zou willen scoren als het gaat om zichtbaarheid en belangrijker… vindbaarheid.

Waar jij op gevonden zou willen worden. Neem de slimme regie over dat vind-proces. Zet LinkedIn in om jezelf met anderen te verbinden. Authentiek. En lever meerwaarde. Als je de verbinding maakt met de juiste mensen hoef je jezelf niet te transformeren tot ‘groene eenheidsworst’. Pas je headline aan met de juiste zoektermen, marktsegmenten en rollen waar je op gevonden zou willen worden.

Zorg dat JIJ het zoekresultaat bent waar de recruiter op zoekt. Hou vol. JIJ bent uniek. Vergroot dat uit.