Blog

Wij zien het echt niet in u! En nu? Hoe maak je die succesvolle sectorwissel?

Helaas Pindakaas
Blog

Wij zien het echt niet in u! En nu? Hoe maak je die succesvolle sectorwissel?

Wij hebben geregeld super gemotiveerde high-end kandidaten die zéér goed passende prachtrollen voorbij zien komen. Na het formeel solliciteren komt er geregeld een inspiratieloze standaard reactie retour zonder goede argumentatie van een bureau of headhunter in de trend van:

“Met deze reacties uit ons directe netwerk en uit onze search zijn we gaan zoeken naar de kandidaten die het best aansluiten op het profiel dat onze opdrachtgever bij ons heeft neergelegd.

Het lijdt geen twijfel dat, kijkend naar uw achtergrond, kennis en ervaring, de vacante functie relevante raakvlakken met uw profiel heeft. In totaliteit achten wij de match met het zoekprofiel evenwel onvoldoende om met elkaar in gesprek te gaan”.

Daarmee doet het bureau de opdrachtgevers in hoge mate tekort. Immers het hongerig brein is tot wel 30% succesvoller dan de ‘meer-van-hetzelfde’ sollicitant. En dat bureau kan een toekomstige opdracht van een afgeserveerd C-level kandidaat wel op z’n buik schrijven.

Wij hebben als clubhuis van dwarsdenkers inmiddels legio voorbeelden van kandidaten die na een sector-switch significant succesvoller zijn. Ongeacht de sector. Door blanco naar een voor de kandidaat nieuwe markt of business te kijken. Onbevangen. Verwonderd als een kind. De competenties zijn er, maar de waarom vraag is ineens belangrijker. Geen appèl op het brein-archiefsysteem. Alles staat na jaren ineens wel vol ‘aan’.

Een onderneming die werkt met een linksdraaiende yoghurt maker, zou eens een rechtsdraaiende yoghurt maker kunnen overwegen. In tijden waar innovatie en fris naar dingen kijken extreem belangrijk zijn. Bureaus faciliteren dat gemiddeld genomen niet, omdat het strijdig is met hun sterk verouderde en risicomijdende verdienmodel. Dan moet je immers als bureau ook echt aan de bak om je te verdiepen in de drivers en de ‘Why’ van je kandidaten. En dat kost tijd. Veel tijd. Daar gaat je verdienmodel… Geld als primaire driver en niet het oprecht verder helpen van opdrachtgevers en kandidaten. Kortom, armoe ten top.

Scherpe doelen voor een sectorwissel

Mensen die zichzelf een scherp doel stellen om van sector te wisselen, lukt het halen van dat doel meestal ook.

Eén van de meest succesvolle ziekenhuisbestuurders is een oud autohandelaar!

En zo zijn er duizenden prachtige voorbeelden van een succesvol hongerig brein. Ons brein werkt als een accu en kan ruim 1.000 levensjaren aan informatie opslaan. We gebruiken dus ruim 90% van onze brein-capaciteit niet. Het menselijk brein is biochemisch gezien enorm lui. Wij maken van meer routinematige zaken een repetitief brein-proces. Dat is één van de grootste oorzaken van verveling binnen een bepaalde rol na 1,5 jaar. Herkenbaar? Zeker bij erg intelligente mensen -die van nature nogal gericht zijn op exploratieve verandering- worden daar erg onrustig van.

Soms kan overstappen naar een organisatie met een ander type product, dienst of missie je een nieuwe impuls geven, terwijl je ook je netwerk uitbreidt en je vaardigheden weer verder verruimt. Wanneer je besluit dat jouw huidige branche niet langer bij je past, is het van cruciaal belang om je specifiek op een nieuwe branche of sector te richten. Bedrijven willen werknemers inhuren die gemotiveerd zijn. HR-managers zullen een overtuigend antwoord verwachten op de vraag: “Waarom dit bedrijf?” tijdens het interview. Jouw aantoonbare toewijding aan en interesse in de branche moeten een belangrijk onderdeel zijn van je reactie als je in aanmerking wilt komen voor die ene specifieke baan in een andere sector. Wat is je merk? En waar ben je nou van?

Een HR-Director van een mooi technologiebedrijf die wij mochten ontmoeten en echt een vrouw naar ons hart: “Ik kijk bij het aannemen van toppers voor onze organisatie maar naar 2 dingen:

1. Zie ik het vuur in hun ogen?

2. Zijn ze flexibel?

Het CV doet er voor ons dan minder toe. De competenties wel”. Zij weet dan ook makkelijker de echte pareltjes te vinden. Bedrijven komen daar substantieel verder mee dan met een risico-avers aannamebeleid.

Focus op de toekomst, niet op het verleden

Zelfs als een deel van de reden waarom je op zoek bent naar een nieuwe branche een negatieve associatie of ervaring is, focus daar dan niet op. Praat in plaats daarvan tijdens het netwerken en tijdens interviews primair over de redenen waarom je enthousiast bent om je vaardigheden in een nieuwe branche in te zetten en hoe de waarde die je komt brengen met jouw merk een positieve impact zal hebben op je nieuwe omgeving.

Begrijp de stereotypen

Onze hersenen blijven efficiënt door nieuwe informatie te categoriseren in vooraf vastgestelde veronderstellingen. Dus of het nu waar is of niet, het is waarschijnlijk dat kandidaten die niet eerder in een bepaalde branche hebben gewerkt, zullen worden afgewezen door een bureau of standaard HR-afdeling doordat deze zich eerder zullen concentreren op de verschillen dan op de overeenkomsten. Vanuit hun brein kunnen zij daar niets aan doen, maar het is kortzichtig en vooral frustrerend vanuit kandidaat perspectief. Als eerste stap, lees je in over eventuele aannames die een negatieve invloed kunnen hebben op jouw kandidatuur en wees bereid om ze te weerleggen met concrete en praktische voorbeelden. Zorg er ook voor dat je wijst op eventuele overeenkomsten in de branche die je verlaat en de branche waar je naartoe zou willen. Mensen met een hotelschool achtergrond zijn immers wel veelgevraagd in andere sectoren gezien hun dienstbaar gedrag. Beginnen direct te rennen om het een relatie naar de zin te maken en denken daarna pas na over een proces. Het is gemakkelijk voor een potentiële werkgever om deze overeenkomsten over het hoofd te zien als ze niet bekend zijn met jouw markt, dus doe het werk VOOR hen. Vanuit de wet op de toegepaste luiheid.

Je ‘rode vlaggen’ neutraliseren

Hoewel een sollicitant in elke setting een complete rockster kan zijn, kunnen HR-managers in bedrijven zich zorgen maken over vermogens om succesvol te presteren in hun cultuur. Betrek je netwerk om meer te weten te komen over de cultuur, verwachtingen, klanten en processen in je doelgroep. En doe jezelf niet tekort – er kunnen manieren zijn waarop jouw unieke achtergrond je een voordeel geeft ten opzichte van meer ‘traditionele kandidaten’. Onderwijsexpertise kan je bijvoorbeeld een voorsprong geven als Corporate Technology Manager, omdat je bedreven bent in leermodellen en instructie geven.

Gebruik ‘hun’ taal

Hoewel veel van jouw vaardigheden waarschijnlijk overdraagbaar zijn, zorgen de branchespecifieke taal of acroniemen die in verschillende omgevingen worden gebruikt er soms voor dat deze vaardigheden anders lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Wees voorzichtig met het opstellen van je CV en LinkedIn-profiel. Overbrug de taal die bekend is in de branche waar je heen gaat versus de branche die je verlaat, zodat je potentiële nieuwe werkgever gemakkelijk de overlap in de vaardigheden kan zien.

Demonstreer je behendigheid 

Zelfs als je een flexibel professional bent in je huidige bedrijf, willen HR-managers specifieke voorbeelden zien van hoe je behendigheid hebt bewezen in andere omgevingen, zodat ze erop kunnen vertrouwen dat je op andere plaatsen dan je huidige functie succesvol zal zijn. Ben je eerder met succes van bedrijfstak of functie veranderd? Of misschien werd je zonder training in een andere complexe rol gegooid of moest je een project leiden dat je nog nooit eerder had gedaan? Een trackrecord van succes in moeilijke situaties zal de weg vrijmaken om de andere kant van de tafel te overtuigen.

Maak gebruik van je netwerk

Hoewel je netwerk in elke situatie een enorme troef kan zijn om deuren te openen, is het bijzonder waardevol bij het maken van een carrière-switch. Een warme introductie maakt de weg vrij. Hoewel een dergelijke introductie geen garantie is, begin je mogelijk met de voorkeur in jouw voordeel. Dit is belangrijk omdat de meeste ‘switchers’ te maken hebben met een vooroordeel vanuit een andere achtergrond.

Overweeg een gefaseerde springplank-wissel

Als je je focus richt op grote namen, naar een concurrerende industrie gaat of overstapt naar een industrie die de neiging heeft om ‘veilig’ in te huren, overweeg dan een proces in twee stappen, waarbij je in eerste instantie naar een rol gaat die dichter bij je ultieme rol ligt en maak na twee jaar de overstap naar jouw droombranche. Om erachter te komen wat de beste ‘opstapjes’ zijn, onderzoek je waar je uiteindelijke doelbedrijven inhuren, wie hun belangrijkste leveranciers of markten zijn waarmee ze zaken doen en begin je daar met het ‘omkatten’ van je merk. Dit geeft je ervaring, contacten en geloofwaardigheid en brengt je ook dichter bij je uiteindelijke doel.

Als je je plezier in je huidige rol en markt bent kwijtgeraakt, beoordeel dan of een verandering voor jou echt de motivatie kan zijn om je opnieuw te inspireren. Een branche-switch kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en perspectief maak je pas een bevredigende carrière-switch.

Volg je hart. Dat klopt altijd! En switch gewoon als het voor jou niet meer klopt.

Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op.