Blog

Angst is drie keer sterker dan geluk; stop met solliciteren, ga netwerken

laat-zeker-je-hoofd-niet-hangen-jij-bent-geweldig
Blog

Angst is drie keer sterker dan geluk; stop met solliciteren, ga netwerken

Stop met het standaard reageren op vacatures. School jezelf tijdelijk om tot speurneus. De alter ego van Sherlock Holmes. Wij leggen je hier graag uit waarom.

Hoop
Kandidaten die wij mogen begeleiden, spenderen soms uren per week met gefrustreerd zoeken op allerhande vacaturesites en het ongecontroleerd continue uploaden van hun CV. De upload button is voor hen als een glimmend stuk speelgoed voor een hyperactief kind. Ze kunnen zichzelf niet bedwingen om er kéér op kéér op te drukken. Soms honderden keren per week. Vaak tegen beter weten in. Maar hoop is slechts uitgestelde teleurstelling. En BAM, weer die houten hamer op je hoofd met een afwijzing waar je al een kachel vol van hebt. En dan de gedachten aan de hypotheek, de kinderen, je partner die de druk er vol op zet bij je. Je glimmende 5-serie van de baas vervangen door een kuchend 6e hands dieseltje met 2 gladde bandjes. Wat denken de buren wel niet. Je MOET een andere baan. En wel nu! Het ‘plastic’ moet het doen. De rekeningen stapelen zich op. Je dacht ik krijg 70% van mijn laatstverdiende loon van de meest solvabele werkgever van Nederland. Tsja, een koude douche als je uitkering de eerste keer op je rekening is overgemaakt. Klotsende oksels. Maar relax…

Angst als blokkade
Angst is een bijzondere biologische alert status. In de angst-status maak je in milliseconden allerlei hormonen aan, waaronder Cortisol. Het hormoon Cortisol laat je voornamelijk vluchten, vechten en soms bevriezen. Maar Cortisol blokt ook de toegang tot je intelligentie, tot wel 50%. En in die angst/Cortisol-status, ben je niet langer in staat objectief te denken of rationele beslissingen te nemen want je wilt immers vluchten richting die nieuwe baan, zodat je probleem weer even ‘opgelost’ is. Nog los van een gedegen stuk carrièreplanning. Kandidaten met meerdere universitaire studies en bakken levenservaring handelen soms in blinde paniek.

Wellicht voelt het enorm contraproductief, maar de hoeveelheid tijd die je stopt in je tot op heden teleurstellende vacaturezoektocht kun je beter spenderen aan een slimmere integrale zoekstrategie.

Stop met de neurotische en dwangmatige zoektocht. Beperk het zoeken tot maximaal een half uurtje per dag en maak een aantal slimme Google zoekfilters aan die jou automatisch voorzien van passende opties. Het werkt ook positief door voor je humeur en zelfvertrouwen. Het maakt je een aangenamere werkeloze. Realiseer je ook dat het een groot cadeau is dat je mag zoeken naar die voor jou echt passende nieuwe rol.

Werkt online solliciteren?
Online solliciteren moet een onderdeel zijn van een slimme mix in je aanpak om een nieuwe werkgever te vinden. Ik zeg niet dat je niet online moet solliciteren, maar dat het verstandiger is om je focus te verleggen naar activiteiten die leiden tot meer succes.

Des te meer je solliciteert vanuit een bepaalde verkramping, des te minder je oog hebt voor de echte kwaliteit van je sollicitaties. Er is simpelweg te weinig tijd om je in te leven op iedere rol waar je op reageert, maar met name de waarde die jij kunt toevoegen met al jouw kennis en ervaring. Ervaring die soms niet aansluit, maar jou per definitie tot wel 30% succesvoller maakt omdat je zonder pre-priming van een sectorblind brein-archiefsysteem weer de ‘waarom doen we dit eigenlijk zo’ vraag kunt stellen. Er zijn immers legio voorbeelden van medewerkers zonder relevante ervaring die snel een betere ROI brengen dan hun meer-van-hetzelfde-ik-doe-het-al-20-jaar collega’s.

Een succesvolle strategie is gebaseerd op oprecht en zéér authentiek netwerken. Eerlijk, open en kwetsbaar. Netwerken is statistisch bewezen de meest succesvolle aanpak om gesprekken te voeren, die uiteindelijk leiden tot het vinden van een baan die bij je past.

Tussen de 70-85% van de banen worden gevonden via referrals.

Als je kijkt naar de tijd die je spendeert aan het zoeken, moet die gericht zijn op het schakelen met de juiste -gerichte- contacten. En gedoseerd. Het is als het voorkomen van een ongeluk in de auto; koppeling intrappen en sturen waar je heen wilt.

De meeste baanzoekers slaan dit integraal over. Ze uploaden hun CV en gaan wachten tot er een reactie komt. De wet van de toegepaste luiheid. Soms in enige mate arrogant. Want de hele wereld zit toch op mij te wachten met al mijn ervaring bij corporate X, Y, Z? Niet dus. Jij bent geen merk. Nog niet. Jouw afdeling conversiemarketing moet vol aan de bak. Een uiterst frustrerende bezigheid die primair ten koste gaat van je zelfvertrouwen en voeding geeft aan onbegrip en opgekropte woede waarom je geen reactie of uitnodiging voor een interview krijgt. Tijd dus om het anders te doen. Uitvogelen waar je jouw focus op zou willen leggen is een optimalisatie-uitdaging. Je wilt immers je schaarse tijd investeren in een maximale ROI op het realiseren van afspraken. Referrals zijn daarbij de beste strategie.

Eerst zaaien dan oogsten
Netwerken is niet meer of minder dan de juiste interactie die je hebt met anderen om jou intrinsiek gemotiveerd verder te helpen. Jouw relaties moeten je dan wel begrijpen wat je personal ‘Why’ is en waar je naar toe zou willen. Zorg ook dat je bijbehorende personal branding ‘sales-kit’ zoals je CV en LinkedIn op orde is en past bij datgene wat je wenst op te halen. Wij helpen je daar graag mee. Klik hier voor meer informatie.

Daarbij gaat het om het bouwen van de strategisch juiste relaties. De beste manier om dat te doen is het realiseren van authentieke relaties, zonder dat je dringend iets van mensen nodig hebt. Alles draait om balans. Daarom moet je continue bezig zijn met het planten van zoveel mogelijk zaadjes in je netwerk en ze met zoveel mogelijk aandacht water geven. Later komt er een moment dat je kunt oogsten en dat je netwerk voor je gaat werken. Als je puur eenzijdig gaat netwerken om een baan te vinden, straal je de muffe geur van wanhoop uit. En je hebt onvoldoende tijd om de relaties uit te bouwen. Hou in je achterhoofd dat als je in het verleden bezig bent geweest om het bouwen van een echte relatie te negeren, dit proces veel moeilijker voor je zal zijn. Maar begin er nu alsnog mee. Puur en gedegen.

Hoe maak je het netwerken concreet?
Netwerken is net als werken. Keihard werken.

Stop met het connecten op basis van ‘kunnen wij eens kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen?

Wij krijgen daar -en velen met ons- enorm jeuk van. Maak het SMART en instrumenteel. Wat vraag je aan de ander en wat kun je hem of haar teruggeven. Wat kan ik echt voor jou doen? En kom dat ook na met concrete afspraken.

Reach-out naar je huidige connecties

  • Oud-collega’s
  • Vrienden
  • Kennissen
  • Eigenaren van bedrijven
  • Mensen die de baan al hebben die jij ook zou willen hebben
  • Mensen die al bij het bedrijf werken waar jij ook zou willen werken

Zoek een manier die echt bij jou past om contacten te leggen die waardevol zijn. En bedenk dan altijd dat die waarde subjectief is. Zeker als je iemand al jaren niet meer gesproken hebt. Als je ineens via een oud contact een baan zoekt, is het wellicht wat ongemakkelijk om iemand ‘aan jouw kant te krijgen’ voor het vinden van een andere baan via een out of the blue berichtje. Maak het ook voor de ander waardevol en persoonlijk. Ja, dit kost je meer tijd, maar het laat ook zien dat je werkelijk om de ander geeft. Niet alleen halen maar ook brengen. Dit geeft je een betere kans op response. Mensen zijn primair altijd bereid een ander te helpen.

Connect met ‘sponsors’ bij het vinden van een baan. Maar wie zijn dat dan?

  • 2e of 3e-graads connecties bij het bedrijf van jouw keuze
  • Mensen die jou kunnen helpen bij je carrière transitie
  • Recruiters of HR-medewerkers bij het bedrijf van jouw keuze

Beter is het om te starten met mensen van jouw ‘peer-niveau’. Dit is echt het laaghangend fruit. Connect met mensen die dezelfde opleiding als jij hebben gedaan en die bijvoorbeeld een gelijksoortige verandering of jobswitch hebben weten te realiseren. Of post content op LinkedIn en andere sociale netwerken om met gelijkgestemden in contact te komen. Op een authentieke manier, waarbij jij hun ook waarde brengt. Je kunt die relaties vervolgens vragen om geïntroduceerd te worden bij de juiste HR-mensen of business owners. Gebruik een gedegen toelichting om vertrouwen te realiseren in plaats van een HR-medewerker ervan te overtuigen dat je competent bent.

Dus stop met het proces van het massaal uitsturen van je CV
Hou op met te reageren op standaard geadverteerde rollen als je 8 tot 10 maal succesvoller zou willen zijn in het realiseren van gesprekken. Er is een hele markt van niet geadverteerde rollen, waar je via zorgvuldig opgebouwde relaties mee in contact kunt komen.

Omdat deze rollen niet geadverteerd worden, heb jij altijd het voordeel dat je niet één van de honderden personen bent die op een rol schrijft. En is er dus een stuk minder competitie. Met de juiste introductie maak je meer kans om aan tafel te komen voor een goed gesprek. Als je een andere achtergrond hebt dan gevraagd, kun je interne werknemers gebruiken om te interviewen. Dan kun je via een maatwerk video, motivatiebrief of e-mail precies inhaken op wat echt van belang is voor de vacante rol.

Zorg ervoor dat je netwerk je blijft begrijpen als je ineens iets anders gaat doen. Blijf speuren. Trek alle Marketing registers open op Nima A, B en C-niveau. Laat je hoofd niet hangen; jij doet ertoe!

En als je ons nodig hebt? 06-help-mij is hier te vinden.