Blog

Zakelijk flirten, 10 tips van ThunderMinds voor een betere profielfoto

thumbnail_NIEUWE PROFIELFOTO LINKEDIN - GETEST DOOR PHOTOFREELER - n=125
Blog

Zakelijk flirten, 10 tips van ThunderMinds voor een betere profielfoto

Je hebt, zonder dat je het door hebt, al duizenden profielfoto’s op sociale media gezien. Je ziet er elke dag tientallen als je een frequent gebruiker bent. En elke keer dat je de profielfoto van iemand ziet, vormt zich een indruk van die persoon. In een fractie van een seconde beslis je of ze sympathiek, betrouwbaar, slim… of niet zijn. Je beoordeelt ze en voegt ze toe aan je brein-archiefsysteem. Je eigen ‘Oké/ niet Oké bibliotheek’. En elk nieuw contact wat je hebt, benchmark je de nieuwe waarneming met hetgeen in je hoofd is opgeslagen. Iedereen beoordeelt jouw profielfoto op dezelfde manier. Je profielfoto is dus de sleutel tot je ‘persoonlijke merk’ en online netwerken. Het heeft invloed op je baankansen en uiteindelijk dus op je carrière.

Ik sla de online dating-impact over, maar ook daar is het hoogst relevant. Iedereen wil als mens gehoord worden, ertoe doen en je krijgt natuurlijk liever een beoordeling op basis van je gevoel en capaciteiten. Dus wat er in je hoofd zit in plaats van de ‘verpakking’.

Hoe wreed ook, de eerste beoordeling van je competenties hangt bij de 20-seconden rating van je CV sterk samen met het brein-archiefsysteem van de headhunter, recruiter of HR-medewerker. Hun brein werkt immers net zoals het brein van jou en mij.

Hoe je er uitziet is wellicht ook niet je eigen eerste keuze als je niet lijkt op een beroemde filmster; het is slechts het duurzame gevolg van een amoureus moment tussen je beide ouders. Investeer dus tijd in het belangrijkste aspect van je online aanwezigheid, je profielfoto.

Als de fotograaf de foto neemt, zorg er altijd voor dat je iets in gedachten neemt om echt blij van te worden. Ongeacht of het nu pannenkoeken bakken of wilde sex met je partner is…. Dat zie je terug in de ‘ziel’ op je foto. En daarmee positioneer jij je merk beter.

Hier zijn 10 tips om je op social media beter te profileren:

Laat je gezicht zien
Het klinkt basaal, maar als mensen je gezicht niet kunnen zien heb je een probleem. En natuurlijk heb je één of meerdere passies naast je werk, maar de profielfoto is niet de ‘plek’ om dat te profileren. Cartoon-gezichten, honden, katten, baby’s, afgeknipt van je ex, halve gezichten, alleen een zichtbaar oog en andere creatieve uitspattingen als het gaat om je pure profielfoto; doe het niet! Het werkt tegen je. Ook Facebook heet immers FACEbook en recruiters kijken ook op al jouw social media-kanalen in een procedure.

De juiste afstand en uitsnede
Sommige shots zijn te dicht bij de camera genomen of te ver ingezoomd. Anderen laten te veel van de omgeving zien. Zorg ervoor dat je goed in beeld bent in de opname, zodat mensen je gezicht goed kunnen zien met een klein beetje achtergrond. Je gezicht zou het grootste deel van de afbeelding moeten vullen. Niet te ver, niet te dichtbij. Laat ze je gezicht zien, maar kruip niet in de camera. Als je gezicht te klein is weergegeven, kunnen ze je glimlach niet zien als de foto in kleinere formaten wordt weergegeven. Het beste is een driekwart aanzicht met kijkruimte naar rechts.

Zet je glimlach aan
Lichaamstaal is open of gesloten. Armen, benen en handen kunnen uitstralen dat je graag verbinding maakt. Met gezichten werkt dat exact zo. Als je openheid op je gezicht wilt laten zien, probeer dan je mond te openen! Met welke persoon aan de waslijn zou u verbinding maken? Volgen? Delen? Een grote glimlach in je profielfoto correleert met goede sociale relaties. Er zijn zelfs studies die aantonen dat studenten die glimlachen op hun profielfoto’s op sociale media meer kans maken om later gelukkiger en succesvoller te worden.

Gebruik contrasterende kleuren als je kleur in je profielfoto gebruikt
Kleur is een geweldige manier om op te vallen in deze meer dan vluchtige wereld. Wanneer kleuren contrasteren met de kleuren om hen heen, vallen ze op. Welke kleur hebben de meeste sociale media-websites? Blauw (een koele kleur). Welke kleur is het complementair aan blauw? Oranje (een warme kleur) Omdat LinkedIn, Facebook en Twitter veel blauw gebruiken, zal het aantrekken van een oranje shirt (of een top met warme kleuren) of een kleurige achtergrond je meteen beter zichtbaar maken. Kijk maar eens naar dit raster van foto’s. Welke van deze valt direct op?

Gebruik een simpele achtergrond
De focus van de afbeelding moet je gezicht zijn. Drukke achtergronden kunnen de focus op jou als persoon verstoren. Het beste is om een ​​eenvoudige of gekleurde achtergrond te gebruiken. De achtergrond is ook een gelegenheid om contrasterende kleuren te gebruiken zonder van kleding te veranderen. Gebruik gewoon een andere achtergrond. Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van de achtergrondkleur op de klikratio’s en het resultaat toonde aan dat een warme kleur de beste conversie opleverde. De winnaar in het onderzoek was de foto linksboven.

Test verschillende foto’s op voorhand uit via een panel-beoordeling
Een van de mensen die ik recent mocht coachen is Ronald Faas. Ronald was Marketing Director. Een heerlijke en super creatieve persoonlijkheid. Samen met Hans van der Mast van Nieuw Kijken is er hard gewerkt aan een serie foto’s om het merk Ronald een upgrade te geven. Daarvoor is de tool https://www.photofeeler.com ingezet. Je kunt je foto daar een rating laten geven door een panel op basis van het doel waar je de foto voor zou willen inzetten. Enerzijds zie je het effect van een professionele shoot. Anderzijds zie je de balans in het gezicht terug na een periode van coaching en het maken van strikte keuzes om je persoonlijke ‘Why’ te volgen en dicht bij jezelf te blijven. Veel meer ontspanning.

Neem eens een kijkje op de site van Ronald. Ronald is in te huren voor uitdagende Marketing Projecten. Liefst met een missie om mens, milieu en maatschappij te verbeteren: https://sustrain.support

Stop een beetje van je merk in je foto
Hier zijn vijf manieren om elementen van je merk in je profielfoto te plaatsen:

  • Draag je merkkleuren: draag een shirt met een vleugje bedrijfskleuren;
  • Zet de merkkleur op de achtergrond: zet een klein beetje van je kantoor op de achtergrond;
  • Voeg een mini-logo toe: het is moeilijk om het passend te maken, maar als er ruimte is, zet dat in;
  • Voeg een groot logo toe aan je achtergrondafbeelding: veel gemakkelijker om het daarin te laten passen;
  • Gebruik géén bedrijfslogo op de plek van een profielfoto.

Hier een mooi creatief voorbeeld van LinkedIn Koningin Corinne Keijzer van Digital Moves:

Gebruik op alle professionele uitingen dezelfde foto
Als je een nogal generieke of veelvoorkomende naam hebt, gebruik dan op al je uitingen dezelfde profielfoto voor je herkenbaarheid en vindbaarheid. Dus ook op WhatsApp etc. Dan bouw je optimaal aan je eigen merk. Let daarbij wel op het gebruik van het optimale formaat!

Zet een professioneel fotograaf in
Als je serieus bent over je aanwezigheid op sociale media, investeer in een goede fotosessie. Het verschil in kwaliteit tussen professioneel en amateurwerk is enorm. Alleen al het effect van een juiste portretlens en de juiste belichting in een studio kan een gigantisch verschil maken met een ‘telefoonkiekje’. Een echt goede fotograaf is ook in staat je ziel vast te leggen en over te brengen. Investeer daarom ongeveer elke 5 jaar in een mooie fotoshoot. We worden allemaal ouder. Rimpels geven karakter. Het gebruik van foto’s van 10 jaar geleden omdat je daar nog zo lekker jeugdig lijkt; niet doen! Kijk bij de keuze van een fotograaf naar zijn portfolio. Wat past bij jou. En hoe weet een fotograaf je uit je tent te lokken om verassende emotie van jezelf vast te leggen. Kies ook bewust voor een mannelijke of vrouwelijke fotograaf. De verschillen vanuit gender-interactie zijn soms enorm!

Overweeg zwart/ wit fotografie
Kleur leidt soms alleen maar af. Een zwart-wit portretfoto is fotografie in zijn puurste vorm, met meer ruimte voor het vertalen van je merk, je echte karakter. Zeer krachtig in het overbrengen van emotie. Zonder kleur heb je alleen nog contrast als gereedschap tot je beschikking om te schilderen met grijstinten. Door bepaalde delen door te drukken en andere tegen te houden, brengt een goede zwart-wit fotograaf accenten aan die de zeggingskracht versterken en het oog van de kijker door de foto leiden. Een goede portretfoto in zwart-wit laat je ziel nog beter zien.

Meer weten?

Neem contact met ons op. Wij helpen je graag.