Blog

HR benefits in huisvestingscontracten

de-perceptie-veranderen-van-wat-gebouwen-zouden-moeten-zijn-_1_xTbYFR
Nieuws

HR benefits in huisvestingscontracten

Kun je HR Benefits opnemen in huisvestingscontracten en zo ja zijn ze kwantificeerbaar? Daarover organiseerde Smart WorkPlace 20 September j.l. een Round Table. Het verslag leest u in de zojuist verschenen Smart WorkPlace 5. ThunderMinds mocht aanschuiven tijdens deze ronde tafel.

HR Benefits in huisvestingscontracten

 

Het verslag begint met een introductie van Nils Bonder van AM over het ‘AM Huis’ op bedrijvenpark Papendorp in Utrecht. Dit pand werd het eerste bestaande pand dat een WELL-certificaat kreeg. Daarbij gebruikte AM het Valuecase model van Scott Muldavin, dat met Nederlandse data naar de Nederlandse situatie werd vertaald. Zo kon het verschil worden berekend tussen een ‘gewoon’ pand en een gezond, duurzaam en aantrekkelijk pand op dezelfde locatie.

De discussie zoomt vervolgens in op de stelling of financiële waarde in een huisvestingscontract minder belangrijk is dan sociale waarde. Daarbij vindt Conny Duel van AM het een meerwaarde dat het pand medewerkers bindt en een plek is waar mensen graag komen en noemt Frits Smedts van RHDHV de toegevoegde waarde dat met het pand trots en beleving wordt gecreëerd bij de medewerkers. Barbara van Poelgeest van Colliers spreekt bij het pand over het communitygevoel en over een pand waar je niet naartoe moet, maar waar je wilt zijn.

De deelnemers aan de Round Table zijn het erover eens dat over het negatieve – een slecht kantoor kost geld – meer consensus bestaat dan over het positieve – een goed kantoor levert geld op. Daarbij is de meerwaarde van de Round Table dat ditmaal zowel vertegenwoordigers van HR als van FM aan tafel zitten. En die kunnen samen komen tot KPI’s voor de werkomgeving zoals bijvoorbeeld Employee Engagement. Ook kan de samenwerking ertoe leiden dat HR en FM eerder bij het bouwproces worden betrokken.

Het laatste woord is bij de Round Table aan Bonder: “Bij AM hebben we geprobeerd om contant te maken wat een gezonde werkomgeving in vastgoedzin waard is. Daarbij is het getal zelf van belang en niet de hoogte ervan. Ik ben ervan overtuigd dat elke organisatie met dit principe aan de slag kan.”

Het Magazine SWP 5 bevat naast het verslag van de Round Table over HR Benefits in huisvestingscontracten nog veel meer lezenswaardige artikelen. Wilt u daarom een exemplaar bestellen? Stuur een mail naar info@smartwp.nl. U krijgt het exemplaar dan toegestuurd.

Leest u SWP liever digitaal? Click dan hier voor een doorbladerbare PDF.