Blog

Week van het werkgeluk

Werkgeluk
Blog

Week van het werkgeluk

Werkgeluk. Op zich een behoorlijk jeukwoord. Maar meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out door onvoldoende werkgeluk. Dat kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in evenzoveel symptomen. Maar je kunt als werkgever en werknemer gelukkig ook veel doen om te voorkomen dat gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress. Zeker in Cornonatijd. Praat met je medewerkers over wat hen drijft, wat ze willen leren en hoe je samen het werkplezier vergroot en zo werkstress en uitval voorkomt. Voorkomen is beter dan genezen, zeker in een tijd dat er een tekort aan talent is.

Wie mag je niet zijn van jezelf,
wat mag je niet voelen en doen?
Wat wilde je eigenlijk worden,
wat is er nog over van toen?
Wie houd je het meest voor de gek,
waar wonen je lef en je moed?
Wie zou je vandaag kunnen zijn,
als je hart weer bepaalt wat je doet?

Vandaag ga ik mijn eigen weg.
Die brengt mij, misschien eerst heel langzaam en onzeker,
uiteindelijk waar ik echt wil zijn.

Burn-out – de oorzakelijke kant 

Zolang mensen en professionals burn-outs denken te bestrijden op psychologische gronden en dus in het gevolg (handeling en gedrag) gaat het niet opgelost worden.

De enige manier om een burn-out structureel op te lossen, is door te begrijpen dat een burn-out een biologische functie heeft.

Een burn-out is een expliciete en bewuste keuze van je onderbewustzijn die het brein en lichaam is permanente staat van vechten en vluchten zet, omdat je dingen moet doen die je onderbewustzijn niet wil doen. Meer dan 60% van de werkenden doet immers werk wat niet past bij hun persoonlijke ‘Why’.

Dit breindeel ziet dat als gevaar en wil uit die situatie ontsnappen, echter laat je intelligentie dat niet toe. Het interne brein conflict ontstaat omdat je ratio/intelligentie zich er mee bemoeit en een intelligente verklaring zoekt om te blijven voldoen aan de maatschappelijke eis tegen het onderbewuste gevoel in.

Dat interne conflict zorgt voor bijnier uitputting door overmatige aanmaak van onder andere het stresshormoon Cortisol.

Het resultaat is: oververmoeid, geen focus, niet slapen, uitermate vermoeid wakker worden als je wel slaapt, vergeetachtig, kribbig en narrig om de kleinste dingen, geen zin in werk, in ontspanning en soms in het leven. Een burn-out los je alleen op door de oorzaak te begrijpen en te accepteren.

Voorkom een burn-out en werk pro-actief aan je werkgeluk!