Blog

Help, mijn man heeft géén hobby

Lui
Blog

Help, mijn man heeft géén hobby

“Jouw hobby lijkt wel een CV”, kreeg ik ooit te horen van een zeer gewaardeerde kandidaat door naar aanleiding van een artikel over mijn uit de hand gelopen vrijetijdsbesteding in een vakblad. Dat zette mij aan het denken wat alle kandidaten die ik mag spreken zo’n beetje doen in hun vrije tijd.

Tijdens kennismakingsgesprekken met kandidaten ben ik altijd op zoek naar een bijzondere passie naast hun werk. Een bijzonder verhaal. Iets waar ze zichzelf helemaal in kunnen verliezen naast hun werk. De bevlogenheid en het vuur in hun ogen als ze praten over hun liefhebberij naast vakinhoudelijke kennis en kunde.

Het is echt opvallend dat mensen die vastlopen in hun carrière of het leven veelal nagenoeg geen uitgesproken passies hebben naast hun werk. Maar wie heeft er tijd voor? Mensen nemen immers al onvoldoende tijd om over zichzelf en hun carrière na te denken.

Je bent echt niet te druk

Tegenwoordig zijn we gewoon ondraaglijk, pijnlijk, overweldigend druk! Hoe kan er tijd zijn voor iets leuks tussen het runnen van een huishouden met de kinderen, piano, voetbal, bijles wiskunde, een opgeruimd huis en een constante toestroom van e-mails.

Verschillende dingen dragen bij aan het gevoel van een volle agenda en een méér dan vol hoofd. Zinvol bezig zijn, is er niet één van. In plaats daarvan verspillen we een enorme hoeveelheid tijd, waardoor de illusie van drukte in je hoofd ontstaat. Facebook, e-mail, Netflix, etc.

Je stapt in de ochtend niet je bed uit met als dagdoel zoveel mogelijk kostbare momenten op sociale media te verspillen, maar het gebeurt vaak ongemerkt.

Overweeg de mogelijkheid dat je het niet zo druk hebt als je denkt. “Ik heb het te druk” is waarschijnlijk klinkklare onzin. “Hoe gaat het met je?” “Ja, goed hoor, maar druk, druk, druk”. Neem je moeder in de maling. We hebben er alles aan gedaan om onszelf ervan te overtuigen dat we het super druk hebben. Maar je hebt vast wel tijd voor een hobby … of twee!

Waarom je hobby’s nodig hebt

Hobby’s helpen je om je tijd efficiënter in te delen en beter te structureren. Dat geeft rust in je brein. En zet aan tot creativiteit. Als je de keuze hebt tussen een avond die uitloopt tot in de kleine uurtjes met allerhande zakelijke mail. Of eerst naar de geliefde boekenclub, het koor of een paar uurtjes aan iets sleutelen, zul je ervaren dat het afwikkelen van die taken en breinprocessen veel en veel sneller en efficiënter gaat.

Hobby’s lijken meer tijd te creëren door efficiëntie in wat je doet.

Een hobby is leuk, maar er gaat zoveel vrije tijd inzitten

Hobby’s bevorderen de mindflow. Zeker in Coronatijd kiezen we vaak voor passieve ontspanning: surfen op het internet, gamen of iets dergelijks staan bovenaan de lijst van de meeste mensen. Maar we worden zoveel meer gestimuleerd door actieve vrijetijdsbesteding; flow-activiteiten. Als je jezelf ooit hebt verloren in een sport, kunstproject of andere uitdagende, geestelijk absorberende activiteit, heb je deze flow vast wel ervaren. De tijd vliegt, het zelfbewustzijn verdwijnt en je wordt volledig ondergedompeld in de activiteit waar je mee bezig bent.

Zelfs Erben Wennemars heeft ineens een hobby

Grappig om te zien dat zelfs Erben Wennemars het klussen heeft ontdekt in Corona-tijd. En dat de man die altijd lezingen geeft over doelen in je leven ineens nog een kant van zichzelf heeft ontdekt waar hij superblij mee is. Even een schuur verbouwen en een betonvloertje storten. De angst om die klussen op te pakken is maar 15 centimeter lang. Van je linker naar je rechter oor. Gewoon doen!

Zelfs Erben spreekt nu uit ervaring dat creëren en scheppend bezig zijn een ongelofelijk goed gevoel geeft.

Hobby’s kunnen nieuwe sociale verbindingen bevorderen en we ontmoeten mensen die we anders niet zouden hebben ontmoet. Talloze studies hebben aangetoond dat sociale connectie een sleutelelement is van geluk en een zinvol leven.

Hobby’s maken je ook interessant. Hobby’s geven je iets anders om over te praten op feestjes en rond de koffieautomaat (als het weer kan). Ze voegen lagen toe aan je identiteit, rijkdom aan je merk en zeker ook aan je CV. Ze geven je iets eigens. Mensen willen zich identificeren met mensen met passies, met een gevoel van nieuwsgierigheid, met verhalen te vertellen. Je voelt je niet alleen meer geïnspireerd als je een rijk en actief leven hebt, maar je inspireert daarmee ook anderen.

Van kantoorheer tot rockster

Een meer dan goede zakenrelatie organiseerde een feest. Een bijzonder feest na het overwinnen van ziekte bij zichzelf en zijn partner om het leven te vieren voor familie, vrienden en relaties. Ik wist dat hij ‘een beetje’ elektrisch gitaar speelde. Tot hij met een stel vrienden het podium pakte.

Hij transformeerde van keurig kantoorheer naar een rockster. Hij trad helemaal buiten zichzelf.

Ik stond ademloos en met open mond naar hem te kijken. Hoe geweldig dat iemand zich helemaal kan verliezen in deze passie en anderen daar deelgenoot van maakte. Ineens was hij voor mij een nog mooier mens.

Hobby’s helpen je ook om beter om te kunnen gaan met (werk) stress. Stel je een zware dag voor op kantoor, waar je harde kritiek kreeg van je baas. Thuiskomen en de TV aanzetten. Slechts een korte afleiding. Maar het helpt niet tegen een gekrenkt ego.

Stel je nu voor dat je na het werk naar je biercursus of toneelclub gaat. Deze activiteiten zijn meer dan alleen maar afleidend. Ze herinneren je eraan dat dat een ander onderdeel is van je hele zijn. Je merk. Je zelfrespect. Ja, jij doet ertoe en mag gezien worden. Om wie je bent. Met je eigen keuzes. Werknemer, ja, maar ook atleet of artiest. Kortom verdeel je risico’s om af te branden en in een burn-out terecht te komen juist door het hebben van een hobby of passie naast je werk. Leg je eieren niet allemaal in één mandje.

En de voordelen van het hebben van een hobby geven een enorme spin-off naar andere aspecten van je leven. Als je een uur per dag of zelfs een paar uur per week kunt aanwijzen voor iets waar je echt geïnspireerd door raakt, wees dan niet verbaasd als een deel van die hernieuwde levensvreugde je werk en gezinsleven meer dan positiever maakt.

Dus wat moet je kiezen als je nieuwe hobby? Misschien heb je altijd al iets willen doen, zoals leren fotograferen, tuinieren of piano spelen. Misschien was er iets waar je van hield waar je niet meer mee bezig bent zoals koken. Pak die oude passie weer op. Ga gewoon eens ergens kijken wat je leuk lijkt. Gun jezelf de tijd en neem nu een hobby.

Je hebt echt meer tijd dan je denkt dat je hebt.

Het maakt jezelf tot een rijker mens en zeker ook een interessantere sollicitant.

Wat is jouw diepgewortelde energiegever naast je werk?